Drobečková navigace

Drobečková navigace. Proč ji mít na webu?

20. 7. 2023

Drobečková navigace (v angličtině breadcrumbs či breadcrumbs trail) je jednou z funkcí, která by neměla na vašem webu chybět. V dnešní době se jedná už o nezbytnost a výjimečně na webech chybí.

Původ názvu drobečková navigace

Název pochází z pohádky o „Jeníčkovi a Mařence“. Děti byly ponechány v lese a svoji cestu zpět domu našli pomocí drobečků, které za sebou nechávali. Podobně funguje drobečková navigace na webech a pomáhá uživatelům s návratem na nadřazené stránky.

Drobečková navigace

Drobečková navigace obvykle začíná s prolinkováním na úvodní stránku (homepage) nebo výchozí stránku. Po ní následují stránky se zařazením níže v hierarchii.

Uživatelé mohou kliknout na kterýkoli link v navigaci a dostat se na předchozí stránky. Čím je web větší, tím je přítomnost drobečkové navigace důležitější.

Proč je drobečková navigace tak důležitá?

Zlepšuje použitelnost webových stránek

Drobečková navigace poskytuje uživatelům jasné a intuitivní navigační cesty a umožňuje jim pochopit jejich aktuální umístění v hierarchii vašich webových stránek.

Uživatelé se mohou snadno vrátit na předchozí stránky, což snižuje jejich frustraci a pomáhá jim efektivněji najít hledané informace nebo produkt.

Zlepšuje uživatelský zážitek

Drobečky nabízejí vizuální pomůcku, která zlepšuje uživatelský zážitek tím, že poskytuje orientaci a pomáhá uživatelům pochopit strukturu webu.

Uživatelé mohou rychle posoudit, kde se v celkové struktuře webu nacházejí, a bez námahy prozkoumat související kategorie nebo stránky.

Zvyšuje míru konverze

Drobečková navigace snižuje počet kroků potřebných k procházení webu, což vede k plynulejšímu procházení.

Zjednodušené navigační cesty mohou uživatele povzbudit k návštěvě více stránek, což zvyšuje pravděpodobnost konverzí a prodeje.

Zvyšuje výkonnost SEO

Mimo jiné zvyšuje výkonnost vašeho webu v oblasti SEO tím, že vytváří logickou strukturu vnitřních odkazů.

Vyhledávače mohou lépe pochopit organizaci vašeho webu a vztahy mezi jednotlivými stránkami, což může potenciálně zlepšit pozice ve vyhledávání.

Jak na efektivní drobečkovou navigaci

1. Dbejte na jednoduchost a přehlednost

Zajistěte, aby byla drobečková navigace snadno viditelná a čitelná. K označení hierarchie používejte jasné a stručné popisy.

2. Mějte drobečkové navigace strukturované

Strukturované drobečkové navigace zobrazují hierarchickou strukturu vašich webových stránek, například kategorie, podkategorie a stránky produktů.

3. Navigace by měla být proklikávací

Každý prvek vaší drobečkové navigace by měl být proklikávací, což umožní uživatelům rychlejší přechod na jakoukoli předchozí úroveň webu.

4. Implementujte responzivní design

Zajistěte, aby byla drobečková navigace responzivní a dobře se přizpůsobovala různým velikostem obrazovek i zařízení. Responzivní design zaručuje, že uživatelé mohou drobečkovou navigaci využívat i na mobilních zařízení, což zlepšuje celkový dojem z nákupu.

Začlenění drobečkové navigace do webových stránek vašeho e-shopu nabízí řadu výhod jak pro vaše zákazníky, tak pro vaši firmu. Zlepšením použitelnosti, zvýšením uživatelského komfortu, zvýšením konverzního poměru a zvýšením výkonnosti SEO se drobečková navigace stává cenným nástrojem. 

Nezapomeňte, že drobečková navigace musí být jednoduchá, přehledná a snadno použitelná. Implementujte strukturovanou drobečkovou navigaci s proklikatelnými odkazy a dejte důraz na responzivní design, aby se přizpůsobil uživatelům na různých zařízeních. Tím vytvoříte bezproblémové surfování, které vaše zákazníky při navigaci v e-shopu zaujme a uspokojí.

Stále nemáte na webu drobečkovou navigaci nebo uvažujete nad většími úpravami?

V Bartoň Studiu víme, že spokojenost zákazníka je na prvním místě. Společně toho můžeme dosáhnout.

A nebo se podívejte na naše reference