Google Analytics 4

Google Analytics 4 už neodkládejte

9. 3. 2023

V online světě dochází k jedné zásadní změně, Google Universal Analytics, na které jsme se mohli spolehnout neuvěřitelných 10 let, už brzy nahradí novější verze Google Analytics 4.

V Universal Analytics už nedochází k žádným aktualizacím, oproti tomu se neustále mění Google Analytics 4, a i přes jejich zatím nekonzistentní rozhraní je důležité do nich začít co nejdříve sbírat data. UA budou od 1. července roku 2023 neaktivní, pro klienty s GA360 budou sbírat data ještě další 3 měsíce, ale kontrakty se další rok prodlužovat nebudou. V obou případech bude k nahlédnutí reporting ještě dalších 6 měsíců.

V Google Analytics 4 nás čekají velké změny

Kromě sběru dat je nutné začít poznávat prostředí nástroje, protože se nesmírně liší od toho původního. Všechny požadavky se nyní zaznamenávají jako události a můžeme jich měřit v jeden okamžik více. 

Google Analytics 4

Měření napříč webem a aplikací odpovídá ucelené časové ose uživatele a je tak přehlednější. Cookies třetích stran zapříčinily na začátku roku 2022 velkou ztrátu dat, s tím si nová verze také dokáže poradit. Pokud budete chtít z Analytics získat analýzu, nový systém reportingu předkládá nové možnosti. V neposlední řadě se upravil atribuční model, takže zjistíte, jaký skutečný  přínos měly jednotlivé kanály, přes které uživatel prošel, než uskutečnil nákup. 

S nasazením Google Analytics vám pomůžeme

Stále nemáte aktivované Google Analytics 4?

Ozvěte se nám a společně nalezneme řešení přímo pro vás.