Generování nápadů

Generování nápadů kreativní cestou

3. 11. 2022

Existuje celá řada metod pro generování nápadů. My se podíváme na ty nejznáměnšjí, ale i na ty, které u nás nejsou tolik rozšířené.

Kreativní techniky se dají využít v uměleckých, ale i vědeckých sférách. Několik jich lze využít individuálně, jiné zase vyžadují skupinu lidí. Například brainstorming a brainwriting, Heaven and Hell, Ishikawův diagram nebo metoda šesti klobouků.

Brainstorming a brainwriting

Brainstorming je jedna z nejznámějších kreativních technik pro generování nápadů. Spočívá v tom, že skupině je představen problém, který je nutné vyřešit a skupina přichází s nápady. Problém i cíl setkání musí být jasně vymezen. Pak už jen skupina přichází s nápady, můžou to být jakákoli řešení (i ta nejbláznivější), žádné nesmí být kritizované. Na konci generování nápadů se skupina musí nad nápady společně kriticky zamyslet, vybrat ty nejkvalitnější a zbavit se neužitečných. Problém může nastat ve chvíli, kdy je skupina špatně složená. Pokud jsou zde introverti a silný extrovert, pravděpodobně svými nápady vytlačí snahu introvertů.

Řešením je upravená forma brainstormingu – brainwriting. Opět se sejde skupina, tentokrát ale setkání probíhá v tichosti. Její nejběžnější formou je metoda 6-3-5. Tedy 6 účastníků, každý zapíše na papír 5 nápadů a má na to 3 minuty, toto je jedno kolo a ty se opakují. Lze tedy předpokládat, že při vyšším počtu kol vyplyne ze setkání opravdu hodně nápadů.

Heaven and Hell

Heaven and Hell neboli nebe a peklo je další, u nás ne příliš rozšířená kreativní metoda. Ta spočívá v tom, že skupina se teoreticky dostane do pekla a poté i do nebe. V prvním případě rozvíjí nápady, které by vedly k naprosté katastrofě, bylo by to zkrátka peklo, kdyby se to stalo. Problém se nevyřeší a naopak se zhorší, ale je důležité zvážit i takové možnosti. Dalším krokem je duševní výprava pro nebeské řešení. Nemusí být ani proveditelné, všichni si můžou namalovat vzdušné zámky, ale důležité je, že povedou k řešení. V posledním kroku se skupina nejdříve zamýšlí, jak zvrátit katastrofické scénáře a jak uskutečnit zdánlivě nereálné z nebe. Výhodou těchto absurdních a extrémních scénářů může být naprosto nový pohled na řešení problému.

Ishikawův diagram

Také jinak nazývaný diagram příčin a následků nebo diagram rybí kosti je metoda, která analyzuje příčiny a následky. Princip vychází z kauzality, že každý problém má svou příčinu nebo dokonce více příčin. Nejvýznamnější zastoupení má v oblasti kvality. Říká se mu také diagram rybí kosti z toho důvodu, že hledání příčin vypadá doslova jako rybí kost. Lze ho využít i pro prevenci případných problémů.

Generování nápadů - Ishikawův diagram

Metoda šesti klobouků

Tato metoda opět vyžaduje skupinové setkání. Vychází z toho, že lidé přemýšlí různými způsoby. Tyto různé způsoby myšlení symbolizují barvy šesti klobouků, které mají řešitelé imaginárně na hlavě. Bílý vychází z informací a faktů, červený symbolizuje emoce a instinkt, žlutý pozitiva a přínosy, zelený kreativitu a sledování inovativních nápadů, modrý přemýšlení o přemýšlení ostatních a černý představuje negativní rozhodování, hledání chyb a bariér. Jednotlivé “klobouky” jsou sami o sobě k ničemu, ale dohromady tvoří skvělou techniku, která otevře dveře paralelnímu myšlení. Klobouky se střídají, a tak si každý může zkusit nahlédnout na problém z jiné perspektivy. 

Využívejte kreativní myšlení ke generování nápadů při řešení problémů.

Chcete pomoci s aplikací těchto nástrojů ve vašem řízení?

Obraťte se na nás a my vám poradíme.